Rumeli Hisarı

İstanbul Sarıyer’de bulunuyor.Otuz dönümlük bir alanı kapsamaktadır.Anadolu Hisarı’nın karşısında İstanbul Boğazı’nın 632 metrelik en dar ve akıntılı kısmında, uzaktan bakıldığında eski harflerle Muhammed (s.a.s) biçiminde okunacak şekilde inşa edilmiştir

Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

RUMELİ HİSARI

İstanbul Sarıyer’de bulunuyor. Otuz dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Anadolu Hisarı’nın karşısında İstanbul Boğazı’nın 632 metrelik en dar ve akıntılı kısmında, uzaktan bakıldığında eski harflerle Muhammed (s.a.s) biçiminde okunacak şekilde inşa edilmiştir.139 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Hisarın üç büyük kulesi, dünyanın en büyük kale burçlarına sahiptir.

Hisarın inşasına 15 Nisan 1452’de başlanmıştır. İş bölümü yapılarak her bölümün inşası bir paşanın denetimine verilmiş, deniz tarafına düşen bölümün inşasını da Fatih Sultan Mehmed bizzat kendisi üstlenmiştir. Denizden bakıldığında sağ taraftaki kulenin yapımına Saruca Paşa, sol taraftakinin yapımına Zağnos Paşa, kıyıdaki kulenin yapımına da Halil Paşa nezaret etmiştir. Bu kulelerde bu paşaların adlarını taşımaktadır. Hisarın inşası 31 Ağustos 1452’de tamamlanmıştır.

Rumeli Hisarı bugün müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılmaktadır. Hisarda açık teşhir yapılmakta, sergi salonu bulunmamaktadır. Toplar, gülleler ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler, bahçede sergilenmektedir.

Rumeli Hisarı ayrıca İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı bir semttir. Her yılın yaz döneminde konserlerin başladığı mekan olarak da bilinir.

  • Tarihi ve Kültürel Kaynaklar
  • Deniz

Ulaşım

  • Özel Araç
  • Otobüs

Otopark

  • Ücretli

Manzara

  • Deniz
  • Boğaz
9
Son Güncelleme: 13 Ocak 2022, Perşembe
Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

Yorumlar

0 Yorum, 0 İnceleme

Yorum Yaz

Yorum yazmadan sadece puanlama yapabilirsiniz...